Connect with us

Jurnalistul și scriitorul american Lawrence Grobel, cunoscut pentru cărțile născute în urma conversațiilor sale cu mari personalități ale lumii, a lansat recent un nou volum, în care vorbește despre perioada pe care a petrecut-o intervievând-o pe actrița Ava Gardner.  
Cu doi ani înainte să moară, Ava Gardner l-a rugat pe Lawrence  Grobel să o ajute să-și scrie memoriile. Pe parcursul a două luni, jurnalistul și actrița s-au întâlnit frecvent, în Los Angeles. Timp de 25 de ani, scriitorul a pus deoparte casetele cu înregistrări, iar acum, pentru prima oară, conversația purtată cu Ava a luat forma unei cărți ce tocmai a fost publicată în versiune Kindle.
Dialogul cu frumoasa femme fatale din The Killers, Mogambo și Night of the Iguana este fascinant. Ava Gardner, despre care Grobel declară că era „timidă și retrasă”, a vorbit despre cele trei mariaje eșuate cu Mickey Rooney, Artie Shaw și Frank Sinatra, despre cei 15 ani în care Howard Hughes a urmărit-o, fiind nebunește îndrăgostit de ea, și a dezvăluit cum George C.Scott a agresat-o în trei rânduri, iar o dată a fost la un pas de a o răni grav, cu o sticlă spartă.
În conversația cu Grobel, Gardner și-a amintit despre copilăria sa, pe care a petrecut-o în Carolina de Nord, unde tatăl său avea o fermă de tutun, și a povestit cum a fost descoperită și a devenit actriță sub contract cu MGM, perioadă pe care a descris-o ca fiind „sclavie albă”. Faimoasa artistă a vorbit și despre prieteniile sale cu Hemingway, Dominguín și Brando, precum și despre colaborarea cu regizorul său preferat, John Huston. Jurnalistul a reușit să o determine pe Ava Gardner să discute cu sinceritate și despre dependența sa de alcool și despre atacul cerebral pe care l-a suferit spre sfârșitul vieții.
Iată câteva extrase din volumul recent lansat, Conversations with Ava, oferite de autor, în premieră, presei din România:

Despre rolul său din „The Killers”: „Oh, ce naiba știam eu? În prima zi, m-am dus pe platou machiată complet, iar regizorul mi-a spus să mă șterg pe față. Așa că am turnat filmul fără machiaj. Nu aveam legătură cu nimic din ce făceam. N-am înțeles niciodată de ce eram așa faimoasă.”
Despre actorie: „Eram leneșă. Aș fi fost o actriță mult mai bună dacă aș fi luat lucrurile în serios. N-am avut niciodată respectul cuvenit față de actorie. Destul de frecvent îmi învățam replicile în drum spre studio.”
Despre moda anilor ‘20: „Anii ’20 au fost epoca Flapper, în care era la modă pieptul plat. Surorile mele erau toate niște fete cu bust voluminos și își striveau sânii cu bucăți de pânză, pe care le fixau la spate cu ace de siguranță. Și-au distrus sânii complet când erau tinere. Așa că Bappie a spus: Ava nu va trece prin asta.
Despre Marlon Brando: „Ne-am dus la hotelul unde stătea și am băut câteva pahare. Nu purtam sutien, iar el s-a apropiat, mi-a atins sânii și mi-a spus: Sunt reali? I-am răspuns: Cred că da.”
Despre bărbații din viața ei: „Am avut de a face cu bărbați care își ieșeau repede din fire și puteau deveni violenți – Dumnezeu știe cum a trebuit să mă apăr de Howard Hughes și Frank Sinatra, și de abuzurile verbale ale lui Artie Shaw. Dar George (n.r. C.Scott) era dintr-o categorie diferită de animale când se îmbăta. Intra cu forța în camera mea de hotel – lucru pe care l-a făcut în Italia, la Londra și la Beverly Hills Hotel – mă ataca până când mi se făcea teamă pentru viața mea și urla: De ce nu te căsătorești cu mine? Niciodată nu m-aș căsători cu un bărbat care nu se poate controla când bea. Eu, una, sunt fericită când beau. Râd, dansez. În niciun caz nu sparg sticle și nu ameninț oamenii că-i omor.”
Despre Howard Hughes: „Nu știam nimic despre el. Nu știam despre reputația lui, sau despre averea lui, sau despre pasiunea lui pentru avioane și zboruri în jurul lumii. Am știut doar că, imediat ce am divorțat de Mickey, Howard a intrat în viața mea și nu am mai putut scăpa de el vreme de 15 ani, indiferent cu cine mă întâlneam sau cu cine eram măritată.”
Despre Artie Shaw: „Nu eram căsătoriți de cinci minute când am hotărât să merg la un analist. Artie era un pseudo-intelectual. Avea o mare diaree verbală. Eram constant redusă la tăcere. Eram foarte îndrăgostită de el, dar nu eram tratată ca un egal, ca o soție; eram tratată ca un fel de mic animal de companie.”
Despre Frank Sinatra: „Bietul băiat era literalmente fără un loc de muncă. Spunea că tot ce putea face era să cânte în localuri și în baruri de noapte de doi lei. Ego-ul lui și stima de sine erau mai jos ca niciodată. Iar ale mele erau, practic, în vârf. Așa că a fost un iad pentru el. Era un bărbat atât de mândru – să aibă o femeie care-i plătea toate facturile era o nenorocire.”
Despre atacul cerebral: „M-am trezit, și toată partea stângă dispăruse. Nu-mi puteam mișca decât degetul mare de la picior. Piciorul nu-l mai simțeam, brațul nu-l mai simțeam – era pur și simplu lipit de corp, aproape că l-am rupt ca să-l putem mișca. Gura nu mai funcționa, nu se putea înțelege ce vorbeam. Afurisita de limbă era așa de amorțită de parcă fusese injectată cu Novocaină.”

„Conversations with Ava” poate fi comandată de pe site-ul Amazon.com, la prețul de 11.15 dolari.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending