Connect with us

Oana şi Mihai Demetriade, cercetători CNSAS vorbesc la emisiunea Digicult despre felul în care a încercat Securitatea să fabrice poveşti pentru a-l denigra pe rege.

În ediţia din această săptămână, realizatorii emisiunii Digicult de pe Digi24 au acordat un spaţiu amplu expoziţiei „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”, expoziţie deschisă publicului la Biblioteca Naţională, în perioada 27 iunie-27 iulie.  Cei doi tineri cercetători CNSAS, care au studiat filă cu filă toate documentele legate de Mihai I şi au făcut posibilă această expoziţie, au explicat reporterului Digi24 încercarea lor de a face lumină în privinţa unor aspecte controversate din biografia regelui.

Dosarul de urmărire conţine sute de pagini, iar pentru expoziţie s-a operat o selecţie a documentelor, după cum explică Mihai Demetriade, unul dintre cei doi cercetători: „Selecția s-a făcut în funcție de câteva momente-cheie pe care Majestatea sa le-a parcurs în exil. Dar și în funcție de relevanța documentelor, de importanța lor, de impactul potențial și de dimensiunea lor istorică.

” Toate miturile sau calomniile instrumentate de fosta Securitate au fost demontate prin intermediul demersului celor doi. Despre povestea arhicunoscută a plecării în exil a suveranului, încărcat de obiecte de preţ, Oana Demetriade povesteşte: „Am ales să punem un document, chiar din momentul plecării suitei regale în exil – un exil impus, trebuie să spunem – de la începutul lunii ianuarie 1948, unde poliția consemnează metodic, pe ore, tot ce s-a întâmplat în acea dimineață. Adică: suita a venit în gara Sinaia, unde erau câțiva ziariști străini, care aflaseră despre ce se întâmplă și voiau să facă anumite reportaje.

Au fost îndepărtați. A apărut Majestatea sa, însoțit de regina-mamă Elena, toate bagajele au fost verificate de agenții poliției; la sosirea Majestății sale un elev a strigat :”Trăiască regele!” și a fost imediat arestat; s-au îmbarcat în tren și trenul a fost însoțit până la graniță de agenți ai poliției. Majestatea sa a avut 12 sau 20 de geamantane și atât. Asta a fost „averea” cu care a plecat. La graniță trenul a fost oprit și s-a făcut o percheziție asupra suitei sale. Majestatea sa a reușit să ia în exil 10-15 persoane, care făceau parte din suita regală. Toți aceștia, știind că pleacă în exil, au încercat să-și ia cu ei ce au putut: bani, bijuterii. Toți au fost confiscați. Sunt documentele semnate de aceste persoane: cum și ce li s-a confiscat.” În aceeaşi manieră, toate celelalte poveşti menite să-l denigreze pe rege au fost demontate: legenda celor 42 de tablouri de patrimoniu pe care suveranul le-ar fi scos din ţară, cea a soldei pe care ar fi primit-o de la Partidul Comunist şi multe asemenea.

Iar cercetătorii CNSAS au descoperit în dosarul de urmărire şi detalii surprinzătoare. Oana Demetriade vorbeşte despre insistenţele cu care Securitatea voia să izoleze Casa Regală: „Niște conflicte diplomatice care, pentru noi, sunt niște noutăți. Iar aceste documente erau întocmite de Securitate, aduse la cunoștința ministrului de Externe Ioan Totu, iar toată acțiunea era coordonata de miniștrii de Interne Emil Bobu, respectiv Tudor Postelnicu și de șeful Securității, Iulian Vlad.”  La rândul său, Mihai Demetriade povesteşte: „Este o surpriză, de pildă, nivelul de penetrare la care Securitatea ajunsese în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Securitatea auzise, la un moment dat că Principesa Margareta urma să fie angajată de OMS. Prin urmare, prima măsură pe care o ia: activeză un agent de la vârful OMS-ului, care era agent al Securității. Acest agent are o întâlnire cu unul dintre ofițerii acoperiți din ambasadă, cu care are o discuție în termeni foarte duri. Îi spune acestui agent că, dacă OMS va angaja vreodată un membru al Casei Regale, actul în sine va fi considerat un act ostil la adresa României. ”

Pentru cine vrea să afle mai multe despre istoria recentă a României, Digicult propune în această sâmbătă un material obligatoriu de urmărit, începând cu ora 14.30, pe Digi24.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending