Connect with us

Cântecele Mariei Tănase, această fetişcană, cu timbru grav, izvorăsc limpezi din pământul românesc, trec prin sufletul nostru şi apoi urcă spre cer, ca şi aripile făurite cu un sfert de veac în urmă de ardeleanul Aurel Vlaicu” (Octavian Goga). 
Născută pe 25 septembrie 1913 în suburbia Carămidari a Bucurestiului, Maria Tănase avea să devina una dintre cele mai frumoase femei din Romania.

A cântat, a bătut ţara în lung şi-n lat, a făcut turnee in Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Franţa, Statele Unite, a cântat în faţa politicienilor, ambasadorilor, regilor, preşedinţilor, a alinat suferinţele răniţilor, a avut dosar la Securitate, s-a iubit cu Brâncuş şi a fost condusa pe ultimul drum de o mare de oameni, scrie apropo.ro.
Fata cu părul bălai şi ochii verzi participă la Miss România
La numai 15 ani, fetei cu părul bălai şi ochii verzi i se propune să participe la concursul „Miss România”.
Maria îmbracă o rochie imprimată cu flori de măr (croită de sora ei mai mare) ajunge în faţa comisiei, dar la proba costumului de baie, aceasta este respinsă pe motiv că are picioare prea groase!
Maria se mânie şi se duce direct la Balul Presei de la Cercul Militar. Acolo cânta o orechestră renumită, cea „a lui Iduardo Bianco”. La un moment dat, dansează numai ea, orchestra ţine ritmul după paşii ei, acordeoanele aproape că se rup.
Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeş a prezentat „pe viu” un program de cântece româneşti la „Ora satului”: „M-am jurat de mii de ori”, „Şapte săptămâni din post”, „Ce-i mai dulce ca alviţa”, „Cine iubeşte şi lasă”, „Geaba mă mai duc acasă”, „Mărie şi Mărioară”, „Ţigăneasca”, „Când o fi la moartea mea”.
După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio şi ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.
Garda de Fier interzice muzica Mariei Tănase
În anul 1940 Garda de Fier distruge toate discurile existente cu Maria Tănase în discoteca Radio-ului, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic.
Adevăratul motiv al acestei mişcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau şi o serie de intelectuali evrei sau democraţi, ca folcloristul Harry Brauner (cel care a cules în 1929 cântecul prototip pentru „Cine iubeşte şi lasă”, frate al pictorului Victor Brauner) şi jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu).
La întoarcerea în ţară, Maria Tănase devine ţinta serviciului secret al armatei germane Abwehr, care încearcă (printr-un maior) să o recruteze.
Conform unor date ale Serviciului Secret de Informaţii din România, condus de Eugen Cristescu, artista refuză. Istoricul Cristian Troncota, autorul mai multor cărţi despre serviciile secrete româneşti, este de părere că Maria Tanase l-a ajutat pe Cristescu în munca sa.
„Se pare că celebra cântăreaţă i-a facilitat lui Eugen Cristescu, într-o perioadă destul de dificilă, unele schimburi de informaţii cu o serie de diplomaţi americani”, afirmă Troncota.
Începutul cochetariilor Mariei Tănase cu serviciile de informaţii din lumea bună din Franţa, Marea Britanie, America, datează din 1937. Ea apare în anturajul unor mari personalităţi cu care organizează un spectacol la Paris, cu ocazia unei expoziţii internaţionale, cu scopul de a-i ajuta pe răniţii de pe câmpurile de luptă – se desfăşura războiul civil din Spania. Fondurile obţinute din spectacol, din documetele siguranţei, ar fi ajuns doar în partea internaţionaliştilor. Partea opusă, naţionaliştii, nemultumiţi, au pus ochii pe ea„, povestea istoricul Cristian Troncota.
Maria Tănase nu era agent de culegere de informaţii, ci de legătură şi influenţă. Prin acţiunea de a-i aduce pe români şi pe britanici în postura de a gândi o soluţie împreună pe frontul secret, pentru a scoate România din alianţă cu Germania, a fost fundamental„, a mai adăugat.
În 1941, diva a avut o relaţie foarte apropiată cu Alfred de Chastelain, ofiţer în serviciile secrete britanice. În februarie 1941, Alfred părăşeşte România şi preia la Istanbul conducerea filialei SOE (structură a spionajului britanic) ce includea şi Romania.
Măria şi Mărioara noastră este asaltată de admiratori
Pretendenţi au fost mulţi, printre ei numărându-se Ben Smith, un american supranumit „Regele aluminiului”, tânărul Sergiu Celibidache, Maurice Negre şi Alfred de Chastelain. Ben Smith este cel care a reuşit să o aibă ca logodnică, dar Maria l-a lăsat baltă când a venit vorba de căsătorie.
Între Maria şi Brâncuşi a fost dragoste la prima vedere. Ea avea vreo 25 de ani, el vreo 62.
În volumul „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze”, semnat de Petre Pandrea, este povestită aventura dintre cei doi.
„Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tanase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţii. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal (…) să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache (n.r. – cum era alintat sculptorul de apropiaţi)”. Brâncuşi nu a regretat nimic, considerând că dragostea pentru Maria a durat exact cât trebuia!”
În 1950, Maria Tănase se căsătoreşte cu juristul Clery Sachelarie.
 
„Culege-mi visele pe care le-am croit lângă tine şi împarte-le oamenilor”
Pe 22 iunie 1963, la Spitalul Fundeni din Bucureşti, Maria Tănase îşi dă ultima suflare. Era o fumătoare înrăita, iar vestea că suferea de o boală incurabila a făcut-o să-şi pregătească din timp moartea.
Sursa – apropo.ro

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending