Connect with us

România se află pe locul 48 în clasamentul inovaţiei în lume pe 2013 realizat de Universitatea americană Cornell, şcoala de management franceză Insead şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), în timp ce SUA au revenit printre primele cinci cele mai inovatoare ţări din lume, iar Elveţia se menţine în fruntea acestui clasament, relatează AFP. 

Acest raport anual, prezentat luni la Geneva, unde se află sediul OMPI, relevă că ‘în pofida crizei economice, inovaţia merge bine’.
Primele cinci locuri din clasament, în funcţie de indicele inovaţiei, sunt ocupate de Elveţia (loc neschimbat în ultimii trei ani), Suedia (neschimbat), Marea Britanie (+2 locuri faţă de 2012), Olanda (+2 locuri) şi SUA (+5 locuri).
Singapore (locul 8) şi Finlanda (locul 6) ies din topul primelor cinci ţări, scăzând cu 5, respectiv 2 locuri.
Documentul subliniază progresele făcute de un grup de ţări dinamice cu venituri scăzute sau medii, în special China, Costa Rica, India şi Senegal.
‘Polii inovaţiei dinamice se multiplică în lume, în pofida fragilităţii economiei mondiale’, a apreciat directorul general al OMPI, Francis Gurry.
Acest clasament, care cuprinde 142 de ţări, a fost realizat cu ajutorul a 84 de indicatori, luându-se în calcul în special calitatea principalelor universităţi, posibilitatea microfinanţării şi firmele finanţate cu capital de risc.
Printre primele 10 ţări, doar SUA dispun de resurse naturale, a mai notat Gurry. Progresele înregistrate anul acesta în clasament survin în contextul în care ‘există un interes reînnoit de a trata inovaţia drept politică naţională’, a estimat, la rândul său, Soumittra Dutta, decan al şcolii de management de la Universitatea Cornell.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending