Connect with us

Fie că recunoaşte sau nu, România are în continuare o mare problemă, cea a câinilor comunitari. Iar Bucureştiul ocupă un loc fruntaş, capitala României fiind numită în unele ghiduri turistice şi „Capitala maidanezilor.
Bucureştiul-Capitala Europeană cu un câine la 30 de locuitori; Primaria a cheltuit un milion de euro insă nu a reușit să rezolve problema
” O faimă prea puţin dorită de o ţară care se vrea civilizată şi cu toate astea nicio o urmă de îngrijorare reală în tabăra autorităţilor. Pe scurt, iată ce au scos la lumină după o serioasă documentare şi zile de discuţii cu autorităţi, ONG-uri, medici veterinari sau simpli bucureşteni iubitori de animale: an de an numărul maidanezilor creşte; nimeni nu ştie acum cu exactitate numărul lor; organizaţiile nonguvernamentale estimează că numai în Bucureşti sunt peste 100.000 de câini, adică un câine la 30 de locuitori; în 2012, peste 16.000 de bucureşteni, dintre care 3000 de copii au fost muşcaţi de câini; Administraţia de Supraveghere şi Protecţie a Animalelor din cadrul Primăriei Generale are în administrare doar două adăposturi, cu o capacitate de 500 de locuri, patru hingheri angajaţi dar, atenţie, cu un buget anul trecut de patru milioane de lei, adica aproape un milion de euro.
Acestea fiind datele problemei, reporterii au încercat să obţină şi explicaţii şi au cerut, în repetate rânduri, informaţii despre cum au fost cheltuiţi banii în ultimii ani. La Primăria Capitalei însă, nimeni nu a fost dispus să ofere răspunsuri.
ONG-urile se implică cât pot, finanţează cât pot, ajută autorităţile acoperind costurile sterilizării câinilor dar asta nu poate fi suficient, în absenţa unui proiect mai amplu şi coerent în care trebuie să se implice statul. Gabriel Ignat, reprezentant Vier Pfoten, una dintre cele mai active organizaţii declară. Dacă vom scoate câini din teritoriu, cei rămaşi vor avea mai multe surse de hrană, se vor înmulţi mult mai uşor. Practic, menţinem teritoriul ocupat cu un câine sterilizat, a cărui perioadă de viaţă este mai lungă sau mai scurtă.”
            Concluzia cea mai clară este aceea că situaţia este prost gestionată de oameni şi asta se întâmplă de foarte mulţi ani de zile. Cei aflaţi în branşă, medicii veterinari, ştiu cel mai bine ce se întâmplă şi ar avea şi soluţii dar…Liviu Gaiţă, medic veterinar, explică. Până când nu se va închide robinetul, până când nu vor fi înregistraţi toţi câinii cu stăpân şi nu se va practica sterilizarea obligatorie cu licenţierea căţelei fertile şi urmărirea de veterinar a fiecărei gestaţii, vom avea perpetuată această suferinţă prin ignoranţa şi iresponsabilitatea noastră.”
            Şi în vreme ce sute de câini nu îşi găsesc adăpostul, există şi un alt univers, paralel se poate spune, al crescătorilor de câini de rasă, iubitori de animale care investesc averi în patrupedele lor, concursuri de specialitate, o adevărată industrie. Un astfel de eveniment, expoziţia canină Eurodog Show 2012 a încercat să  arate că România nu este doar ţara maidanezilor ci, mai degrabă, ţara contrastelor. România este foarte prost văzută în afară din cauza atitudinii faţă de câinii străzii , atât din partea oamenilor, organizaţiilor, cât şi a autorităţilor locale. Nu neaparat ca acţiuni directe ci ca  diferenţa care conduce la o imagine foarte negativă pentru ţara noastră. De aceea cred că aceasta este încă o mărturie că în România sunt şi iubitori de câini, că în România sunt şi oameni decişi să facă ceva pentru această problemă şi în timp să nu mai avem astfel de aspecte”, spune Cristian Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Chinologice din România

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending